Analisti Serb: o Politikan mos e gënjeni popullin serb, sepse Ushtria e Kosovës do të jetë pjesë e NATO-s


Kreu i Forumit për Marrëdh ënie Etníke, Dushan Janjiq, deklaroi sot se p rocesi i formimit të Ushtrisë së Kosovës nuk mund të ndalet nga Serbia, Rusia dhe Kina, dhe se ky p roces mund të ngadalësohet ose të shtyhet.

Në deklaratën e tij për agjencinë Beta, Janjiq tha se pret që vetëm Rusia në seancën tjetër të Këshillit të Sigurimit të OKB-së do të lidhë krijimin e ushtrisë së Kosovës dhe largimin e UNMIK-ut si një a kt të njëanshëm të Perëndimit, i cili do të jetë “maksimumi i mosmarrëveshjes diplomatike”. “Kjo nuk i përgjigjet interesit të Rusisë, pasi është e qartë se Ushtria e Kosovës do të jetë pjesë e NATO-s, sepse tashmë po punon si një f orcë sigurie”, shpjegoi Janjiq. Sipas tij, për formimin e plotë të ushtrisë së Kosovës nevojiten prej dy deri në pesë vjet.

“Serbia tani mund të bëjë zhurmë të madhe politike, sigurie dhe diplomatike, të thërrasë forcat paqeruajtëse ruse, të shpallë oku pimin dhe objektivisht kjo zhurmë kërcënon me destabilizimin e Serbisë dhe tërheqjen e punës së saj në aktivitete të ar matosura, që është një kufi që nuk guxon ta kalojë, “tha Janjiq.