Gazetarja serbe bie në pozitë të vështirë, i publikohet një video komprometuese me Daçiqin


Një bllof ka nxjerrë fytyrën e vërtetë të një gazetarjee dhe impaktin e Ivica Daçiqit që ka mbi mediat serbe.

Kjo e dëshmon më së miri impaktin politik të pushtetit serb mbi mediat atje. Gjithçka nisi në një studio televizive të Radio Televizionit të Serbisë.

Në vend që regjisori të kalonte në reklama gjatë shfaqjes së përsëritur të gazetares Nada Gogiç të enjten e kaluar, në të cilën Ivica Daçiq ishte mysafir, imazhi dhe toni vazhduan të transmetoheshin nga studioja. Kjo ia mundësoi shikuesve që të dëgjonin dhe të shihnin një bisedë private mes këtyre dyve në studio.

“Le të vazhdojmë për këtë, në mënyrë që ju të mund të flisni për Zoranin, për Bajatoviç,” i tha Gogiq- Daçiqit.

Ai tha: “Unë nuk dua… çfarë Bajatoviqi”, dhe ajo praktikisht “e inkurajoi” atë të zgjidhte se për çfarë të fliste.

“Ju nuk do ta bëni, kështu që unë mendova, le të shkojmë te marrëveshja e Uashingtonit dhe zgjedhjet në Kosovë”, dhe ajo i sugjeroi atij përmes të qeshurave…”Djilas nëse doni ta përmendni atë”.

Në atë kohë, Daçiç filloi të flasë se si ata janë të gjithë “amatorë”.

Video arriti në publik vetëm dje, falë një përdoruesi të Twitter, sepse ky “detaj” mund të shihej vetëm në përsëritjen e shfaqjes në 3 të mëngjesit. Kjo u bë më vonë skandal.

Redaktori i portalit RTS, Zoran Stanojevic – i cili herë pas here merr pjesë në debate në lidhje me punën e shërbimit publik – refuzoi të komentojë sepse nuk ka leje.

“Unë flas kur kam miratimin për të folur në lidhje me këtëë. Ka një rregull në çdo kompani serioze që flet për politikën e kompanisë “
Një marrëveshje e vogël midis miqve Perica Gunjic, redaktore e portalit Cenzolovka, e cila, ndër të tjera, merret me etikë gazetareske, thotë për Raskrikavanje se bëhet fjalë për “gazetari të gjykatës”, e cila në të vërtetë është – propagandë.

“Gazetarët, nëse duan të qëndrojnë në atë mënyrë, nëse nuk duan të shndërrohen në propagandues, nuk duhet ta lejojnë kurrë veten të kalojnë atë kufi dhe të lejojnë bashkëbiseduesit e tyre të zgjedhin atë për të cilën duan të flasin.” Duket sikur të dy dolën në një kafene, e gjitha duket si një marrëveshje e vogël midis miqve për atë që t’i vendosni volejbollit të tjetrit Ivica dhe si të shënoni në intervistë “, thotë Gunjic.

Kodi i Gazetarëve të Serbisë, i cili përcakton parandalimin e korrupsionit dhe konfliktit të interesit, thotë se një gazetar duhet “të bëjë gjithçka që është e mundur për të shmangur situatat që mund të çojnë në një konflikt interesi, real ose të dukshëm, dhe që mund ta çojë atë në kompromis të tijin ose të saj. reputacioni i profesionit “. Ndër të tjera, duke mos raportuar për njerëzit me të cilët ai është në miqësi.

Për më tepër, thuhet se një gazetar është kryesisht përgjegjës ndaj lexuesve, dëgjuesve dhe shikuesve të tij, dhe se kjo përgjegjësi nuk duhet t’i nënshtrohet interesave të të tjerëve, siç janë zyrtarët.

Video Këtu