Kancelari Austriak ju del në ndihmë dy Kosovarëve që u dërguan për shërim nga ngjarja që ndodhi në Ferizaj


Kancelari austriak, Sebastian Kurz, ka thënë se vendi i tij as që e vë në diskutim kur bëhet fjalë për të ndihmuar vendet tjera.

Këto komente ai i bëri kur u pyet në lidhje me dy pacientët nga Kosova që u dërguan në Grac të Austrisë për t’u trajtuar pas djegíeve që p ësuan nga shpërthími i gazit në Fërizaj ditë më parë.

“As që vihet në diskutim ndihma e Austrisë kur është e nevojshme, gjithmonë”, tha ai, raporton “Nachrichten”. “Për shembull, pranverën e kaluar ofruam ndihmë mjekësore për pacíentët me C0VíD-19 nga Ballkani Perëndimor në Austri dhe përgjatë vitit ne vzhdimisht ofruam mbështetje, si për shembull në formën e pajisjeve mjekësore”, deklaroi Kurz.

Kurz u krítíkua vitin e kaluar pasi ai a kuzoi të kthyerit nga Ballkani Perëndimor dhe Kroacia se ishin përgjegjës për shkallën e infeksionit në Austri në lidhje me pandeminë e kor onavírusít.

Ndërkaq, gjatë ditës, edhe Ministria e Jashtme austriake, përmes një deklarate për media, tha se një aeroplan transporti i ushtrísë (C130-Hercules) ka dërguar në Grac të shtunën pasdite dy të p lagosurit rëndë.

Njoftohet se dy burrat (1985 dhe 1991) tani po trajtohen në Spitalin Rajonal të Gracit, shkruan “Nachtrichten”. Përmes një postimi në Facebook, ministria e Jashtme e Austrisë ka thënë se Ballkani është në fokus të Austrisë dhe është e natyrshme që të përkrahen shtetet e rajonit në këso urgjencash.

“Pas një ek splodími të madh të gazit në qytetin e Ferizajt me mbi 40 të l ënduar, Kosova ka kërkuar ndihmën e Austrisë. Një bashkëpunim i ngushtë me shtetet e Ballkanit Perëndimor është në fokus të politikës së jashtme austriake. Është e natyrshme që ne të ndihmojmë në emer gjenca të tilla”, ka thënë ministri i jashtëm austriak, Alexander Schallenberg.

Rastin e ka komentuar edhe ministrja austriake e Mbrojtjes, Klaudia Tanner, duke theksuar përkushtimin e vendit të saj në Ballkan. “Ne jemi stacioniar me ushtarët tanë në Kosovë që nga viti 1999 dhe kemi lidhje të ngushta me popullatën lokale. Veçanërisht në këtë kohë të vëahtirë me pandeminë Covíd-19, po i mbështesim partnerët tanë në Ballkanin Perëndimor si pjesë e shërbimeve solídare të politikës sonë të jashtme”.

Po ashtu, edhe Këshilltarja e Shëndetësisë në landin Styria, Juliane Bogner-Straus, tha: “Styria po mbështet dy të l ënduar rëndë duke iu falënderuar afësive dhe mundësive që disponon”.

Në Austri janë dy qendra speciale për t rajtimin e djegíeve të rënda. Njëra nga to është e Spitalit Universitar të Gracit, kur edhe janë dërguar dy pacíentët e Kosovës.

Në aksídentin, i cili ndodhi të martën në Ferizaj, janë p lagosur të paktën 42 persona. 4 nga ta, që kishin dj egie më të thella, janë dërguar në Turqi për t rajtim të mëtutjeshëm.