LAJMI I FUNDIT/ Ndryshim i rregullave në ZVICËR, Prej 1 Janarit hyn në fuqi


Për shoferët ka rregulla të reja të autostradës për korridoret e emergjencës, bashkimin, kalimin në të djathtë dhe karvanët. Për çiklistët ekzistojnë rregulla të reja për kthimin dhe përdorimin e shtigjeve të këmbësorëve. Këto rregulla hyjnë në fuqi më 1 janar 2021, sipas TCS.

Korridoret e emergjencës. Nga 1 janari 2021, për të lejuar automjetet e urgjencës në autostrada, shoferët duhet të krijojnë një korridor në mes të autostradës pa shkelur në korsinë e emergjencës. Kjo do të thotë që në një autostradë me tre korsi automjetet në korsinë qendrore duhet të lëvizin përtej korsisë majtas ose djathtas dhe makinat nga të dy anët duhet të lëvizin përtej për t’i akomoduar ato. Kur kjo të ndodhë është thelbësore të aktivizoni dritat e rrezikut, tha TCS.

Bashkimi. Për të përmirësuar rrjedhën e trafikut, kur një korsi autostrade është e mbyllur, shoferët në korsitë e mbetura të hapura duhet të lejojnë që ata në korsinë e mbyllur të bashkohen. Duke kaluar në të djathtë. Nëse një radhë automjetesh formohet në një korsi në të majtë nuk do të jetë më e paligjshme të përparoni para tyre në të djathtë. Sidoqoftë, kalimi duke endur nga korsia në korsi mbetet i paligjshëm.

Karvanët në autostrada. Nga 1 janari 2021, do të jetë e mundur të vozitet me 100 km/orë në autostrada zvicerane ndërsa tërheq një karvan sesa në maksimumin aktual prej 80 km/orë me kusht që karvani të ketë goma të përshtatshme dhe të peshojë jo më shumë se 3.5 tonë. Shoferë të rinj. Mosha minimale e vozitjes për automjetet private do të zhvendoset në 17. Nga 17, shoferë të rinj do të jenë në gjendje të fillojnë të mësojnë për të drejtuar makinën në përgatitje të testimit në moshën 18 vjeç.

Çiklistët. Në semaforët, çiklistët dhe motoçiklistët do të lejohen të kthehen djathtas në një dritë të kuqe, por vetëm në kryqëzimet ku tregohet kjo mundësi. Nuk do të ketë të drejtë të përgjithshme për të bërë një kthesë të tillë. Parkimi. Nga 1 janari 2021, do të jetë e mundur për bashkitë që të ngarkojnë tarifa parkimi për motoçikletat dhe biçikletat elektronike dhe motoçikletat që shkojnë 45 km / orë ose më shpejt.